Overstappen

De doelstellingen van Coöperatie Energieke Buurtschappen en Agem sluiten goed op elkaar aan. Agem is opgericht door de acht Achterhoekse gemeenten en is de aanjager van de energietransitie in de Achterhoek. Agem streeft naar een energie neutrale Achterhoek in 2030 waarbij net zo veel duurzame energie wordt opgewekt als wordt geleverd. Daarmee worden we meer onafhankelijk en houden we geld en werkgelegenheid in de Achterhoek. Agem bevordert ons initiatief door kennis en ervaring te delen en door jaarlijks een bijdrage per deelnemende klant aan de coöperatie uit te keren.

Daarnaast maakt Agem de levering van de Achterhoekse groene stroom aan de deelnemers mogelijk. Om mee te doen met dit project is min of meer rekening gehouden met het idee dat u klant van Agem bent of wordt. Vanwege die bovengenoemde bijdrage is dat financieel ook aantrekkelijker. Maar we benadrukken tegelijkertijd dat overstappen geen verplichting is.

Agem heeft een overstapservice die overstappen eenvoudig maak
Wij kunnen ons echter ook voorstellen dat het voor sommigen lastig of niet mogelijk is, om op korte termijn over te stappen naar Agem. Dit kan bijvoorbeeld doordat u uw langlopende contract bij een andere energiemaatschappij niet op korte termijn wilt opzeggen, of dat u als ondernemer bij een ander inkoopcollectief bent aangesloten en niet zomaar kunt overstappen. Als dit voor u het geval is, kunt u toch meedoen als je ons initiatief belangrijker vindt. Agem heeft samen met ons de twee onderstaande mogelijkheden geregeld:

  1. Stel, u hebt een langlopend contract bij een andere energiemaatschappij, maar u wilt meedoen aan dit project en wordt klant van Agem net zoals de andere deelnemers. Agem geeft dit dan door aan uw oude leverancier. Soms krijgt u van uw oude leverancier een eindafrekening met een overstapboete (deze boetes zijn voor particulieren wettelijk gemaximaliseerd). Indien u deze boete aan Agem doorgeeft krijgt u van Agem een éénmalige vergoeding ter hoogte van deze boete met een maximum van € 100;
  2. Stel, u kunt of wilt niet overstappen naar Agem, maar wilt toch meedoen aan het project. In dat geval krijgt Coöperatie Energieke Buurtschappen niet de jaarlijkse maatschappelijk bijdrage van Agem, omdat u geen klant van Agem bent. Ook moet de coöperatie dit apart administreren. Om dit te compenseren vraagt Hernieuwbaar Energie Collectief (HEC) Buitengebied Winterswijk u hiervoor de bijdrage die de coöperatie anders van Agem zou krijgen aan de coöperatie te betalen. Op deze manier draagt elke deelnemer op dezelfde manier bij aan het resultaat.

Het moment waarop de leden (die willen overstappen) de overstap dienen te maken is doorgaans gekoppeld aan de ingebruikname van de installatie(s). Dit heeft met name een administratieve reden, aangezien de jaarrekening van alle leden dan parallel loopt aan het productiejaar van de installatie(s), waaraan verrekening van de energiebelastingkorting
gekoppeld is.

Indien u geen klant wordt van Agem dient u er rekening mee te houden dat u met uw eigen energieleverancier afspraken moet maken over de teruggave van de energiebelasting. Het is mogelijk dat uw energieleverancier hier niet aan mee wil werken. Het is dus verstandig om dat vooraf zelf te regelen. Coöperatie Energieke Buurtschappen U.A. en Agem zijn hiervoor niet verantwoordelijk en kunnen hier ook niet in bemiddelen.