Wij produceren onze eerste eigen zonne-energie!

Het is zover!

Ons eerste collectieve zonnedak aan de Waliënseweg in Huppel is maandag 8 april in productie gegaan. Wij willen de Maatschap W. Reijmes en A. Tolkamp hiervoor in het bijzonder bedanken.

Huls Duurzame Energie heeft samen met Kruisselbrink Installaties de installatie doorgemeten en de omvormers ingeschakeld. Zie hier een foto van bovenaf:

Dronebeelden met dank aan Chiel Stemerdink.

Ook aan de Vosseveldseweg in Kotten liggen de zonnepanelen op het dak. Hier is het echter nog wachten op de aansluiting van Liander, welke in week 22 (eind mei) gepland staat. De postcoderoos kan dan vervolgens per 1 juni 2019 in werking treden, op het moment dat beide daken energie produceren. Wij willen Marcel Höfkes van Hovawin B.V. hartelijk danken voor het beschikbaar stellen van zijn dak.

Dronebeelden met dank aan Chiel Stemerdink.

Prinsjesdag, het Koffertje en energiebelasting

Op Prinsjesdag heeft de minister van Financiën geheel volgens traditie het zogenaamde ‘koffertje’ overhandigd aan de Tweede Kamer. Dat koffertje gaf helaas nog geen zekerheid over de postcoderoos zoals in vorig bericht aangegeven. Wat wel duidelijk is geworden is dat de overheid de belastingverschuiving tussen energiebelasting op gas en stroom al in gaat zetten vanaf 2019. De energiebelasting op elektriciteit daalt namelijk met 0,72 cent per kWh en die op gas stijgt met 3 cent per m3 (klik hier voor een informatief bericht). Deze maatregel wordt genomen om de warmtetransitie, de beweging waarbij we van het gas af moeten en bijvoorbeeld elektrisch gaan verwarmen (warmtepomp, infraroodpanelen, elektrische boiler, etc.), te stimuleren.

Gezien de postcoderoosregeling nog steeds is gebaseerd op vrijstelling van energiebelasting lijkt dit de businesscase van Energieke Buurtschappen te raken. Echter zijn de stroomprijzen dusdanig gestegen dat deze het effect van een dalende energiebelasting nihil maken. Kortom, er is weinig veranderd aan de businesscase en terugverdientijd zoals deze bij jullie bekend is. Laat er snel zekerheid komen over de regeling, dan kunnen we starten met het plaatsen van onze zonnepanelen!

Provinciale subsidie toegekend!

Dit zonovergoten weekeinde ontving de secretaris van Coöperatie Energieke Buurtschappen U.A., Willem te Voortwis, een positief bericht van de provincie Gelderland. Zij heeft besloten om onze aanvraag voor een investeringssubsidie van 20% aan ons postcoderoosproject Energieke Buurtschappen te honoreren. Kortom, we kunnen verder!

Het bestuur gaat zich nu focussen op de uitvraag onder leveranciers van complete zonne-energiesystemen. De verwachting is dat er in juni/juli een definitieve beslissing genomen kan worden genomen wie de leverancier gaat worden. Tegen die tijd zullen geïnteresseerden een uitnodiging ontvangen voor een definitieve inschrijfavond. De vraag is om op dat moment duidelijk te hebben voor hoeveel certificaten men wenst deel te nemen. Wij houden jullie op de hoogte!

50 deelnemers/donateurs behaald!

Wij kunnen jullie met trots mededelen dat er inmiddels meer dan 50 deelnemers (incl. donateurs) zijn voor het eerste project. Dat betekent dat we nu echt van start kunnen gaan.

Aanstaande donderdag 14 december wordt de Coöperatie Energieke Buurtschappen U.A. dan ook officieel opgericht bij de notaris. Het oprichtingsbestuur wordt gevormd door leden van de werkgroep Hernieuwbaar Energie Collectief (HEC) Buitengebied Winterswijk van de Stichting BSV. Tijdens de eerste Algemene Ledenvergadering zullen zij zich verkiesbaar stellen, maar wordt ook andere deelnemers de kans gegeven om zich aan te melden voor een bestuursfunctie.

Meer informatie over het vervolg van het project vinden jullie in de ‘oudejaarsnieuwsbrief’ die binnenkort verschijnt in jullie mailbox.

Er zijn nog een paar panelen beschikbaar, dus zegt het voor en laten we er samen voor zorgen dat de daken ook écht vol komen te liggen!

Websitesponsor: Van de Graaf Engineering

Wij zijn trots op het feit dat wij jullie kunnen vertellen dat onze website het eerste jaar gesponsord wordt door Van de Graaf Engineering. Dit bedrijf uit Henxel is een innovatief technisch projectengineering bureau, dat zich heeftgespecialiseerd in de industriële automatisering en ontwikkeling van met name van recycling en milieutechnische installaties.

 

Een derde dak, Corle en Ratum doen ook mee!

Goed nieuws! Bouwbedrijf Ten Haken B.V. heeft een deel van haar daken aan de Kottenseweg kosteloos ter beschikking gesteld voor ons mooie project. Wij willen hen hier hartelijk voor bedanken. Een derde dak houdt natuurlijk in dat er meer zonnepanelen gelegd kunnen worden. Naast de 240 in Huppel en de 240 in Kotten, kunnen we nu nog circa 100 zonnepanelen extra kwijt in de Brinkheurne!

Er komen dus een aantal extra zonnepanelen ter beschikking, maar gezien de overinschrijvingen voor de eerste twee daken hebben deze mensen voorrang in het derde dak. Naar verwachting zullen er toch zo’n 50-80 zonnepanelen vrij komen, dus wees er snel bij. En het mooie is, Corle (7119) en Ratum (7106) kunnen nu ook deelnemen! (zie de postcoderoos hieronder)

Klik hier om je vrijblijvend in te schrijven als deelnemer, of hier om donateur te worden voor eenmalig €50,-.

Samen gaan we snel voor de 50 deelnemers, zodat we provinciale subsidie kunnen aanvragen en een stap dichter bij de realisatie van 3 collectieve zonnedaken in Winterswijk komen. Op naar een elektrisch neutraal buitengebied!

Binnenkort zullen we jullie ook voorstellen aan de andere twee dakeigenaren die hun daken kosteloos aan dit maatschappelijk initiatief ter beschikking stellen.

Laatste donateurs gezocht!

Wij zoeken nog slechts 16 donateurs die éénmalig €50,- willen doneren aan het project Energieke Buurtschappers, waardoor de eerste twee collectieve zonnedaken van Winterswijk kunnen worden gerealiseerd. 
 
Helpen jullie ons mee bij het vinden van deze laatste donateurs? Donateurs kunnen zich aanmelden via deze link. Let op, een donateur dient op een ander adres woonachtig te zijn dan de huidige geïnteresseerde deelnemers. De donateur bepaalt zelf of hij/zij de €50 na 5 jaar terug ontvangt, of schenkt aan de energiecoöperatie. Als donateur kom je automatisch op een voorrangslijst voor een derde collectief zonnedak in Winterswijk.